Don't live in an illusion

Ema Šútovcová

Po teroristickém útoku, při kterém 12. října 2022 zemřeli v bratislavské Teplárně dva lidé, je na slovenských televizních obrazovkách ticho a tma.
Vstupte do instalace.
Dva obrovské televizory uprostřed prázdného černého prostoru.
Dvě perspektivy: iluze a realita.
Hlasy LGBTIQ+ lidí.
Černý bod.
Výstřel. Díváte se a rozumíte, i bez vysvětlujícího textu.
Ale přesto.
Na jedné z obrazovek vidíte neidentifikovatelnou barevnou vlajku (je to klam), která vás uvede do stavu iluze.
Stačí málo – koncentrovat se 15 vteřin na černou tečku a pak už se jen dívat na bílou plochu (do světla naděje).
Co se stane, bude záležet jen na vás. Na druhé obrazovce uvidíte duhovou vlajku v její skutečné podobě a pravdě.
Přesně takovou, jaká je, a přesně tak, jak. queer lidé existují a patří mezi nás. Po 15 vteřinách koncentrace na černou tečku se opět „něco“ stane. Videoinstalace se přepne na prázdnou černou němou plochu, stejně jako zůstala prázdná naše srdce po incidentu v Teplárně, kde se měl každý cítit bezpečně.

Ema Šútovcová je studentkou Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, katedry intermédií. Ve své tvorbě se zabývá různými formami instalace. Pracuje s různými médii, stále zkouší nové věci a techniky. V současné době zkoumá techniku výroby koberců, její kontext a význam v sociokulturním prostředí. Ke své práci přistupuje precizně až holisticky. Zakládá si na rozsáhlém výzkumu protkaném bádáním a zkoumáním, jehož výsledkem je definice tématu a následná reakce vytvořením díla. Za nejdůležitější část své práce považuje shromažďování hmotného a nehmotného materiálu, jakési „libreto“ autorské tvorby.

INSTA